МЛАДИТЕ ХОРА И ДЕПРЕСИЯТА


МЛАДИТЕ ХОРА И ДЕПРЕСИЯТА

В миналото се е предполагало, че подрастващите не могат да изпадат в депресия, тъй като се е смятало, че при тях отсъстват емоционални и когнитивни предпоставки. Причините за възникването на депресивните състояния са различни, като при момичетата депресивните състояния се получават значително по-често от при момчетата.

Депресията при подрастващите може да се обособи както наследствено, така и в резултат от въздействието на средата. Психолозите отчитат, че при депресивните двойки /майка – дете/ сходството в мимиката и поведението се среща по-често отколкото при недепресивните.

Развитието на депресивните състояния често предхожда негативни събития – развод, смърт на един от родителите, или смърт на любимото същество. Често причината е и в алкохолизма в семейството, когато младият човек се чувства безпомощен, със съпътстващо го чувство за вина и различни по форма астенични преживявания.

Юношеската възраст се явява трудна именно поради това, че младите хора преразглеждат всички ценности, произхождащи от възрастните, още повече, че родителските сценарии представляват бъдещия живот на детето.

Освен в случаите когато депресията се базира на семейната среда, тя може също така да възникне и в следствие на стечение от неблагоприятни фактори и струпване на поредица от психотравмени ситуации, или обиди.

Снимка: А. ЛиповаТрябва да влезете за да напишете коментар Вход