Свободните радикали

Основният компонент на въздуха, жизнено необходим за човека е кислородът. Без кислород не можем да живеем, даже незначителното му понижаване във въздуха, мигновено се отразява на нашето самочувствие.

Но колкото полезен, той е и толкова опасен за живите същества. И опасен го правят точно тези негови свойства, които го правят необходим – неговите силни окислителни способности.

Аеробните (дишащите въздух) същества получават енергията, необходима за извършване на жизнените процеси в клетката, в резултат на окисление на органичните молекули с кислорода. Един прост пример: Ябълка, разрязана наполовина и оставена на открито след известно време изменя своя цвят. Окислява се от кислорода във въздуха. Разрушава се естествената, здравата структура на плода.

В организма това окисление или изгаряне става постепенно, на етапи. Природата се е погрижила ние да освобождаваме енергията на отделни порции. В противен случай клетката би загинала от топлинен шок.

Но както при всеки процес на изгаряне се образуват остатъчни продукти (напр. при изгаряне на дървен материал остава пепел), така и при изгарянето на кислорода в организма, което в действителност ни дава възможност да съществуваме, се образуват странични продукти – т.н. свободни радикали на кислорода.

Това са силно активни и агресивни молекули с един или няколко липсващи електрони, които в стремежа си да ги набавят безконтролно, блуждаят по тялото и нападат клетките му. В резултат клетките започват да функционират неправилно, нарушава се генетичния им код, а могат даже да загинат.

Допълнителен източник на свободни радикали са тютюнопушенето, изгорелите газове от автомобилите, замърсяването на околната среда с хербициди, пестициди и петролни продукти, ултравиолетовите лъчи, слънчевата радиация, както и прекомерното физическо претоварване, стресът и нерационалното хранене.

Интересен факт – скоростта на производство на свободни радикали се увеличава при преяждане, когато организмът започва да изгаря повече органични вещества, отколкото са му необходими. Свободните радикали реагират с всички биологични молекули, които им се изпречат на пътя – с белтъчини, с мазнини. Обикновено свободните радикали са нужни на организма като чистачи, за да го избавят от мъртви клетки, бактерии, вируси и др. Но когато са в излишък, те започват да унищожават собствените клетки, предизвикват заболявания.

Затова свободните радикали са една от главните причини за стареене на организма. Тоест: Ние дишаме, затова живеем. Ние дишаме и затова стареем.

Ако процесът на окисление не бъде спрян, може да загине целия организъм. Това се случва със всички организми, поставени в кислородна среда, но природата отново се е погрижила да ни снабди с мощна система за защита, антиоксидантна, противоокислителна система.

Добрата новина е:
Антиоксидантни свойства в организма имат много съединения – аскорбиновата киселина, антиокислителни ферменти, женските полови хормони, Q ензим, съединения, съдържащи сяра, някои аминокиселини, витамин К и много други.

Лошата новина обаче, е:
Въпреки такава мощна защита отвътре, свободните радикали успяват все пак да окажат достатъчно разрушително действие на биологичните тъкани. Изчислено е, че към 50 годишна възраст около 30% от белтъка в клетката на човека се превръща в негоден отпадък от постоянните атаки на свободните радикали.

Човек може да не пие и да не пуши, но повечето от причините не могат да бъдат отстранени. Светът, който ни заобикаля е замърсен с токсични химикали, радиоактивни отпадъци. Всяка глътка въздух не толкова ни дава живот, колкото ни приближава към смъртта.

По данни на Световната Здравна Организация до 2020 г. онкозаболяванията ще се увеличат два пъти.

На всеки две минути се регистрира нов онкоболен, а на всеки 5 минути умира един човек от рак.

Ситуацията се влошава и от силния недостиг на витамин С в храната, чийто дефицит днес достига 80-100%. Организмът не го произвежда и не го натрупва, но без него е невъзможно изграждането на кръвоносните съдове, което е първопричина за инсултите и инфарктите.

Затова от огромно значение за неутрализиране на вредното влияние на свободните радикали има приемането на храни, богати на витамин С,Е, бета-каротен, селени др., имащи мощно антиоксидантно действие.

След мащабно проучване е установено, че хората, които приемат най-много антиоксиданти с храната си, са най-малко застрашени от коронарни болести и рак.

В резултат на това изследване са определени следните профилактични дози антиоксиданти:
• Витамин С: 100-250 мг на ден
• Витамин Е: 30-80 мг на ден
• бетакаротин: 15 мг на ден.

Пушачите и диабетиците вероятно трябва да удвоят тези количества.

Румяна МладеноваТрябва да влезете за да напишете коментар Вход