За добра автобиография

Случвало ли ви се подготвите цяла папка документи за кандидатстване за работа и въпреки това да не ви одобряват за интервю? Ключът за успех преди всичко се крие в добре написаната и оформена автобиография. Има много информация относно това как се съставя и какво трябва да съдържа, но в тази статия няма да говоря за структурата, а ще се опитам на кратко да обърна внимание на няколко основни акцента, които да имате предвид при съставянето на вашата автобиография.

На всички е известно, че автобиографията се попълва по образец, отговарящ на европейските стандарти. Но въпреки това, за да привлечете вниманието на бъдещия ви работодател, тя трябва да се отличава от останалите. Може да проявите творчество като например смените стандартния шрифт Times New Roman с някой по-различен (Verdana или Arial).

Опитайте се да поберете вашата автобиография в максимум страница и половина, две. Дългите фермани само могат да отегчат този, който ги чете и в големия обем информация съществува риск да пропусне ценни данни за вас.

Първият контакт с автобиографията е вашата снимка. Тя носи на работодателя допълнителна информация за вас и му помага да се ориентира по-бързо в документите. Добре е снимката е да е актуална и направена в паспортен формат.

Важно е за всяка една работа да подготвяте отделна автобиография, адаптирана според длъжността, за която кандидатствате. За да ви се обадят за интервю, вашият профил трябва да се доближава максимално до търсения. Погрешно е схващането, че на колкото повече места сте работили, толкова по-голям шанс имате да ви изберат. Не е нужно да описвате целия професионален опит, който имате. Достатъчно е да наблегнете на длъжностите и компетенциите, които имат връзка с избраната от вас позиция и биха ви послужили в професионален план. Задайте си въпроса: „Кои мои качества и умения ще ми помогнат в израстването ми занапред? Така ще помогнете да вашия работодател да прецени с какво вие сте ценни и полезни за неговата компания.

Концентрирайте вниманието върху ваши допълнителни умения и квалификации, ако имате такива, и не се притеснявайте да споделите за ваши постижения, награди или престижни сертификати. Това в никакъв случай няма да звучи хвалебствено, напротив, ще засили интересът към вас. А и в крайна сметка, ако сам не се похвалите, няма кой друг да го направи.

Накрая, преди да изпратите вашето CV го прочете и след това помолете и някой близък да хвърли бърз поглед. Този допълнителен прочит ще избегне евентуални правописни, граматически, стилистични или чисто технически грешки, които вие не сте огледали. И не забравяйте да впишете данни за обратна връзка с вас – телефон, адрес, e-mail.

Деница Александрова

 

Последна публикация на Деница Александрова

ИмиджмейкингТрябва да влезете за да напишете коментар Вход