За визитната картичка…

Как трябва да изглежда визитката?

През последните години визитната картичка или накратко – визитката, доби все по-голяма популярност и в България. Ако преди се смяташе за лукс, който могат да си позволят представителите на по-големи фирми, то вече спокойно може да се каже, че тя не само не е лукс, но е и необходимост. Визитката стана задължителна част от бизнес аксесоарите и има за цел да представя или представлява своя притежател или организация.

Класическите визитни картички са с размер 9х5 см и обикновено имат правоъгълна форма. С необичайната форма трябва да се внимава, защото понякога трудно се побира във визитници и портфейли. Хартията трябва да е достатъчно здрава, за да не се къса.

Съдържанието на визитката включва лого и наименование на организацията, имената на притежателя, длъжност (професия), служебен адрес, телефони, факс, e-mail. Не е необходимо да се изреждат всички телефони на фирмата, а само телефонът, на който може да се открие собственикът. Когато представяте персоналната си визитка, можете да добавите и домашен телефон. Този жест сигнализира, че предоставяте на въпросния човек специален достъп до вас.

В България е нормално визитката да е двуезична, но в някои страни това е израз на лош вкус. Затова по-уместно би било представянето на едноезична (или само на българска, или на чуждоезикова) визитка. Така на празната страна може саморъчно да изписваме допълнителна информация, а този на когото сме я дали – да си води бележки за обстоятелствата на запознанството ни и за ползата.

Ако телефонният ни номер е променен, то се счита за нормално на старата визитка да зачертаем стария и да напишем новия номер. Но за абсолютно недопустимо се смята да поправяме променена длъжност.

Кога и как да поднесем визитна картичка?

Визитните картички се поднасят при запознаване, на първа среща или в началото на делови преговори. Желателно е да се подава с дясната ръка, защото лявата се смята за „нечиста”. Много неприятно впечатление прави, ако грабнете подадената ви визитка и без да й обърнете внимание я приберете в джоба си. Признак на неуважително поведение е и ако я държите в ръце, мачкате или въртите по време на срещата.

Получената визитка задължително се прочита и се прибира грижливо или при вашите, или в специален визитник. Ако възникнат въпроси се задават в същия момент и без притеснения, след това вече ще е неудобно.

При групови посещения или по време на някакво събития размяната на визитки трябва да е лична. Хората понякога раздават визитните си картички като че ли раздават карти в игра на покер, а това е непрофесионално. На вас ви се иска да уважават и ценят визитната ви картичка, а това не става след като самият вие я раздавате напосоки.

Мненията за това, кой първи трябва да подаде визитката, в много източници силно се различават. Някои са на мнение, че първи трябва да подаде визитката си домакинът, а на общи мероприятия (конференции например) – този, с по-висок пост, чин, възраст. Други източници посочват същия ред точно на обратно.

Едно, обаче, е неоспоримо – на подаване на визитка е неприлично да не отвърнем със същото. Подавайте винаги актуална визитка, която е в добро състояние – да е четивна и да не е намачкана и приемайте учтиво всяка, която ви се предлага.

 Д. Александрова

Снимка: Д. Александрова

 

Последни публикации на Деница Александрова:

Тайният език на приборите

За добра автобиография

Имиджмейкинг

 Трябва да влезете за да напишете коментар Вход