За една успяла жена

 

Успех може да се постигне във всички сфери на живота. Няма ограничение за лидерство,  няма значение дали е мъж или жена,  датата на раждане или месторождение. Всеки има право да бъде успешен, стига той самия да го осъзнае и да иска да го постигне.

Кои са успешните жени и какво е характерно за тях?

Успешната жена е уверена в способностите и качествата си, има самочувствие, знае до къде е стигнала и още колко може да постигне. Не си губи времето с празни приказки, а работи за осъществяване на целите си, сбъдва мечтите си. Не се оплаква от обстоятелствата и умее да приема риска за предизвикателство.

Една от тези жени е еврокомисар Кристалина Георгиева.

Комисията по развитие в Европейския парламент изслушва Кристалина Георгиева на 3 февруари, 2010г. Оценката, дадена от членовете на комисията е „изключително добро представяне“. Само час след това, Кристалина Георгиева е одобрена за поста еврокомисар. Кандидатурата й е подкрепена единодушно по време на съвещанието, протекло при закрити врата.

На 9 февруари 2010 г., госпожа Георгиева поема поста член на Европейската комисия, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.  Още по средата на изслушването на госпожа Георгиева британският европарламентарист Майкъл Кашман призовава поради нейната висока компетентност изслушването да бъде спряно и да се премине към процедура за одобрението й. Чуждите медии определят кандидатурата на Кристалина Георгиева като много силна.

Нейния мандат започва с началото на една сериозна криза – земетресението в Хаити. Тя веднага взема сериозно решение за възстановяването и развитието на района. В последствие винаги присъства лично във всички засегнати райони както в Чили, Судан, Япония, Румъния и не на последно място в село Бисер.

Заради работата си в Европейската комисия, през октомври 2010 г. Кристалина Георгиева е номинирана за престижната титла „Еврокомисар на годината“. В навечерието на 2011 г. госпожа Георгиева получи още едно признание „Европеец на годината“. И все още тя продължава да бъде най-одобряваният политик, заемащ пост извън страната. Това доказва нейния авторитет и компетентност.

За тази изключителна жена може да се говори много. Качества като самоувереност, самочувствие, издръжливост и силен дух са нейното ежедневие. Умее да преценя нещата по възможно най-добрия начин, показва все повече професионализъм и целенасоченост.

Моята детска мечта се сбъдна. Аз исках да се занимавам с работа, която да обединява хора, която да направи така, че сумата да е по-голяма от съставните части, цялото да бъде по-голямо от сумата на съставните части. Има една хубава поговорка – успехът има много бащи, провалът е сираче” –  казва тя.

Винаги получаваме от живота това което сме поискали. Стига да бъде точно и ясно и да положим усилията, които са необходими за постигането. Повечето хора не се чувстват удовлетворени от живота си и не намират конкретна причина за това. Искат да се промени света, а те самите не искат да променят себе си. Тези които не се страхуват от промяната, вземат решения без да се колебаят, защото вярват в себе си и своите възможности и действат. Това са хората като Кристалина Георгиева. Тя със своите качества показва какъв трябва да бъде един истински лидер и когато всичко това е на лице тогава с лекота се изкачват върховете.

Още казва тя : ”Ние трябва да се научим да живеем в свят, който е много различен, в който има нови центрове, нови двигатели, икономически и политически и в който все пак трябва да надделее единството и разбирателството. И това десетилетие показа, че не е лесно, но не е невъзможно. Последната международна среща с голямо значение беше в Канкун по измененията на климата и това още един път показа, че колкото и да е трудно, ние можем да се обединим и да решаваме големите проблеми на човечеството заедно”.

На въпроса: Каква е мечтата ви за България?, Кристалина Георгиева  отговаря: “Европейска държава, в която се живее толкова добре, че е магнит за младежта на съседите ни”. Това е мечтата на една искрена жена, която знае от къде е тръгнала и никога не е скрила своя произход.  Тя не се притеснява да покаже своята емоционалност и със сълзи на очите да преживява всичко случващо се около нея. С много страст и желание е приела една трудна мисия, но с позитивното си отношение, силна вяра  и умение за екипна работа се справя достойно. Ето това са истинските лидери, те увличат и обединяват хората с идеите си.

Всеки сам избира как да живее и по кой път да върви. Успех се постига с поемане на риск и осъзнаване, а който търси ще намери и пътя по който да го постигне. Някой беше казал: “Помагай на другите хора да се справят с проблемите си и твоят собствен живот ще стане по-лесен!”

Нели Пенева

Снимка : БГНЕС

 

Последна публикация на Нели Пенева:

Успехът е безплатен
Трябва да влезете за да напишете коментар Вход