Да поддържаме имунитета си

Всички ние сме обкръжени от тайнственото царство на микроорганизмите – вируси, бактерии, гъбички и общият  брой на тези невидими обитатели на нашата планета е колосален: Например: в 1м3 въздух техният брой достига 1 милион, а в 1м3  почва – колкото е населението на Земята. Микроорганизмите са навсякъде и непрекъснато се увеличават на брой, а сред тях има много възбудители на опасни за човека заболявания. Защита  от тази вражеска армия е нашият имунитет.

Имунитетът – това е нашият пропуск за света на живите.

В днешно време е установено кои клетки от човешкия организъм разпознават точно проникващите в организма чужди вещества, включват съответния механизъм, насочен към тяхното унищожение и изработват защитни антитела. Това са главно  3 вида клетки. макрофаги, Р – лимфоцити и В – лимфоцити. Това забележително трио поддържа нашата вътрешна среда и защита от болестотворните микроби.

В имунната система на човека – в този природно балансиран механизъм, може да се получи  и пробив, както във всяка друга система

Съществуват три основни типа нарушения наимунната система.

Първият – най-разпространения вид е имунодефицитът. Той се развива в резултат на авитаминоза, стрес, преумора, инфекция, човекът  е посърнал, защитните му сили са отслабени, адаптационните сили са изчерпани. В резултатат всяко заболяване протича по-тежко и накрая преминава в хроническо. Най-известни са усложенията след грип.

Вторият тип – това са автоимунните разстройства, които представляват реакция на имунната система против собствените тъкани. Имунната система е объркана, вместо да защитава организма от чужди тела, тя напада своите собствени. Пример за автоимунно разстройство е ревматоидният артрит.

Третият тип  – това е известната на всички алергия. Страдащите от алергия реагират на определен алерген неадекватно, с повишена чувствителност. Алергени може да има хранителни продукти, козметични продукти, домашен прах, цветен прашец, домашни любимци и много други съвсем обикновени неща. Към тези заболявания спадат бронхиалната астма, сенната хрема, алергичен ринит, лекарствена и хранителна алергия.

Според прогнозите на СЗО XXI век ще премине под знака на алергиите, които ще оглавят списъка на най-разпространените заболявания.

Премахването на срива в имунната система е възможно.

Но най-напред е необходимо да се помогне на организма да се възстанови, т.е. да се очисти от всички токсини и шлаки.

 Очистването на организма и възстановяването на имунитета са в постоянна връзка, не могат едно без друго.

Ако сте подложени на хронична умора, често имате лошо настроение, мъчи ви главоболие, понижава се паметта, периодично ви болят ставите, ако не пропускате нито една епидемия от грип, имате хранителна алергия, наднормено тегло, повяхнала кожа, понижен тонус, значи е време да се заемете с детоксикация, т.е. очистване на организма.

Детоксикацията е извеждане на вредните и отровни вещества от организма. За една година човек поглъща до 10 кг токсини – с химизираните храни, които поемаме, със замърсения въздух и вода, алкохол, тютюнопушене, а като прибавим и лекарствата, които приемаме често без да мислим, може да си представите в какво състояние се намира нашият организъм.

Неправилното хранене, неправилният начин на живот, именно те водят до замърсяване на организма. Детоксикацията играе важна роля в живота на човека. Тя е сложен механизъм, в който черният дроб е основен орган за очистване, но и главен сборен пункт за натрупване на всички отрови. Такива вещества в организма има в мастната тъкан. Червата  също са призвани да играят важна роля в очистването на организма. Именно там се отлагат вредните вещества, постепенно ги затлачват, именно там се появява вредна флора и фауна. Отлагането на токсични вещества може да предизвика влошено възприятие на действителността, умора.

Детоксикацията възстановява нормалното функциониране на организма. Най-ефективна е “естествена детоксикация” – физическото натоварване, бързото ходене или бягане, защото те стимулират кръвообръщението и потенето, престоят в сауна, приемането на големи количества плодове и зеленчуци, употреба на висококачествено растително масло и разбира се, достатъчно количество течности – до 2,5 л. в денонощие.

Детоксикацията е нужна не само на тези, които вече са придобили някакво заболяване, но и на здравите хора. Защото липсата на двигателни натоварвания и излишно претоварване на стомашно-чревната система са основния проблем от който страда половината население на земното кълбо. Интоксикация възниква всеки път, когато човек употребява хранителни вещества в количество по-голямо от това, което му е необходимо и което организмът може да преработи и изведе шлаките.

Ако искате да се приведете в ред, да възстановите вътрешното си състояние, трябва да запомните, че очистката, детоксикацията не е еднократна, временна мярка, а непрестанен процес на грижа за себе си. Този процес трябва да става с рационално и балансирано хранене, физически упражнения и прием на витамини и минерали с насочено имуноукрепващо и очистващо действие.

Ключов период за детоксикация, времето когато трябва да се поддържа ефективно очистващия механизъм е през пролетта и есента. А най-ефективен е лятото. Яжте много плодове, зеленчуци, пийте сокове, използвайте билкови чайове. Вани, сауни, масаж също не са противопоказни.  Наслаждавайте се и се очиствайте.

 Румяна Младенова

снимка: А.Липова

Последна публикация на Румяна Младенова:

Свободните радикалиТрябва да влезете за да напишете коментар Вход