Художникът Цветан Кръстев

Лексиката отключва измеренията…

Както знаем, че няма нищо случайно, така и привидно „съвсем случайно” се запознахме с художника Цветан Кръстев. Логиката да търсим „сродно мислене” ни доведе съвсем интуитивно до неговия личен блог. Какво беше нашето учудване и смирение, когато видяхме гледната точка на художника! Това е онова, така дълго търсено пространство, възглед, който е трудно постижим, просто защото е много спокоен и спонтанен… събиране в едно на лексиката и измеренията… И е спорно, кое отключва другото, защото и двете не са нищо друго, освен естеството на цялото, което винаги има своята целесъобразност на фона на непринудения фон на ежедневието…

Когато се обърнахме към Цветан Кръстев, бяхме изключително топло посрещнати от художника…  „Късметът на начинаещия” ли бе това или просто наистина лексиката на измеренията?… Оказа се, че Цветан Кръстев освен всички големи отличия, притежава и свой съкровен опит в работата с деца в школа „Дедал”. Поклон пред големите майстори, открили невероятния шанс пред децата – да имат пред себе си живия пример на едно всеобхватно мислене и образен поглед.

В това е и нашата идея, да направим възможно повече хора да се докоснат до творбите на художника – нов тип изкуство, равносилно на времето, в което живеем… Ще се опитаме да представим Цветан Кръстев, макар че, както казва той самият, „материално оставените следи винаги са подложени на въздействието на времето”…  И тъй като все още не сме се виждали с художника „на живо”, ще се позовем на негови участия в други медии и източници, с уговорката че времето със сигурност е насложило още много щрихи върху творчеството на художника, щрихи които просто не могат да бъдат изцяло уловени от нас, просто защото те се раждат във всеки един нов и следващ момент…

 

За Цветан Кръстев

Артист, за когото идеята определя начина на изразяване. Работи в повечето сфери на съвременното изкуство: пърформанс, инсталация, обекти, видео, но рисува и живопис. Много обича да се намесва в природната среда (първите му изяви – пластики и пърформанси, са край брега на морето), а в последно време я пренася и преосмисля във видеотата си.

Има над десет самостоятелни изложби в страната. Участвал е в кураторски проекти и изложби на съвременно изкуство, представени в САЩ, Канада, Чехия, Латвия, Молдова, Украйна и други. Участвал е в повечето форуми за съвременно изкуство, организирани у нас. От време на време използва за изразно средство и думите, резултат от което са „кратките словесни форми по действителни случаи“, както ги нарича самият автор.

Из „Градското списание” – сайт за култура

Знакът и семантиката

„Изначало нещата са се случили като знак-слово, а впоследствие са се случили в действителност“, пише Цветан Кръстев в каталога на Българския проект за лабиринт. Роденият през 1961 г. варненски художник и потенциален семиотик често се вглъбява в семантиката и знаците.

Понятията Joke&Junk са ключови за разбирането на неговите инсталации, фотоколажи и пластики, които са плод на творческа игра, преобразуваща натурата в култура и изкуственото в (нео)природа. В произведенията на Цветан Кръстев съжителстват приказки и митологични герои, закачки с формата и смисъла, дори метаформи – например „Охлюв“ от морски охлюви и „Риба“ от пасаж от риби.

 Из вестник „Литературен форум”  

Творчеството

Цветан Кръстев е роден през 1961 във Варна. Завършва Средното специално училище за изобразителни изкуства в Казанлъкпрез 1981 година.

Цветан Кръстев има самостоятелни изложби в Националната художествена галерия в София (2005), в галерия „Геoрги Велчев“ във Варна (2003), в галерия ЮКА във Варна (2002), в Есенни изложби в Пловдив (2001), в галерия Буларт във Варна (2001).

Негови творби участват в редица съвместни изложби, сред които биенале Август в изкуството във Варна (2010); Световен едноминутен видео фестивал, Бейджин, Китай (2008); Визуално безсмъртие в Базел, Швейцария (2007); Аладжа манастир, Пленер по стенопис, Въображаем храм, България (2000).

През 2006 Цветан Кръстев е отличен с наградата за цялостен принос в културата на страната на галерия Буларт. Носител е на голямата награда на международното триенале на графиката в Прага и Bactericum Bulgaricus Art (1999). През 2005-та той получава наградата на студиото за графичен дизайн СТАЛКЕР, а през 2003 – наградата на Къща-музей „Георги Велчев” във Варна.

 

Източници:

„Звук и цвят“: http://plener.bg/;

„Градското списание“:  http://www.urban-mag.com/bg

Вестник „Литературен форум: http://www.slovo.bg/litforum/

Публикации на автора:

Светлина

10 дни до пролеттаТрябва да влезете за да напишете коментар Вход