Закон за здравните осигуровки

Най – после правителството се сети да прокара проектозакон за здравните вноски, правата и задълженията на пациентите. Лично за себе си очаквам той да ми даде повече права, да ми позволи да ползвам наистина безплатно здравна помощ (тъй като плащам двойни здравни и социални осигуровки), а тези, които не си плащат редовно да бъдат глобявани. Да държавата ще се наложи да помисли за социалнослабите, инвалидите и т.н., но надявам се да се спре с рушветите и гледането на пациента като на клиент в болниците.

От 100 до 1000 лева да бъде глобяван всеки, който не си е платил дори и една здравна вноска, се предлага в проектозакон за правата и задълженията на пациентите. Това съобщи за Дарик председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Десислава Атанасова.

Според сега действащото законодателство хората, които са с прекъснати здравноосигурителни права и искат да влязат отново в системата, трябва да си платят вноските за 36 месеца назад. Ако проектозаконът за правата и задълженията на пациентите бъде приет в този вариант, то те ще трябва да заплатят и глоба от 100 до 1000 лева, обясни Атанасова.

„Не само да се плати здравната вноска, за да влезеш в системата, а да бъде налагана и санкция. Надявам се, че до средата на ноември вече ще имаме готов законопроект, който да бъде входиран в Народното събрание за разглеждане от комисии”, уточни тя.

Здравнонеосигурените, които влязат два пъти в болница без да са си платили вноските, ще бъдат глобявани по-солено. За тях санкцията ще е 500 до 1500 лева. По последни данни здравнонеосигурените българи са над 1,9 милиона души.

Даниел Стойнев

2 февруари 2012 г.

Последни публикации на автора:

Енергиен коктейл за Трайков

Кой ще плаща за грешките в проектозакона за образованието?Трябва да влезете за да напишете коментар Вход