Любимият цвят


Предпочитаният цвят в повечето случаи не е случаен. Защо избираме един или не приемаме друг, можем да разберем с помощта на предложения популярен тест за самооценка. За разлика от традиционните въпросници, в теста няма отговори, а описани характеристики, според които любимият цвят е в пряка връзка с типа личност, към която принадлежим.

Белият цвят е идеалният цвят и синтез на всички цветове. Едновременно отразява блясъка на светлината и студенината на леда. Той не отблъсква, често се предпочита от различни хора, с крайно различни характери.

Черното е цвят на неувереността. Символизира мрачното възприятие на реалността. Предпочитащите черни дрехи възприемат живота в тъмни цветове, често са нещастни, понякога мнителни, предразположени към депресии и несигурни в собствените си идеали. Ако черният цвят в облеклото често се сменя с друг, по-ярък, това показва, че песимистичните настроения по-лесно могат да бъдат  преодолявани. Постоянният избор на черно е показател за определено кризисно състояние и агресивно отхвърляне на себе си  или света. Такива са черните знамена на антихристите и знамената на пиратските кораби. Когато децата преживяват липсата на грижа и любов, често използват черни щрихи в рисунките си.

Сив – говори за недоверчиви натури, които крещящо имат нужда от изява, но не се осмеляват, поради страх от гръмко самоизтъкване. Понякога сивият цвят се предпочита в състояние на силна преумора, като бариера, отделяща човека от външния свят. Често по време на изпити, или тестове предпочитаме сивото облекло, като по този начин се защитаваме от чуждото проникване в собствения ни свят. Изследване на около 2 000 млади мъже по време на конкурсен изпит показва, че сивият цвят е поставен на първо място от 27 %  сред анкетираните, вместо от обичайните 5%  в нормална ситуация.

Червено – цвят на страстите. Символизира еротика и  енергия. Най-предпочитан от подрастващите и младите хора. Ако това е предпочитаният ви цвят, то вие сте волеви, смел, понякога избухлив, но винаги много общителен. Тези, които се дразнят от червения цвят притежават склонност към усамотяване, страх от конфликти и значително занижено самочувствие. Особено често той е бил отхвърлян от военнопленниците, които в продължение на години са били принудени да живеят в застрашаващи живота им условия.

Кафяв цвят избират тези, които са здраво стъпили на земята. Ценят традициите и семейството. Често кафявият цвят отразява стремеж към инстинктивни преживявания и чувствени радости. Същевременно, понякога изборът на кафявия цвят показва физическо изтощение.

Жълтият цвят символизира спокойствие, непринуденост в отношенията, интелигентност. Означава общителност, любопитство, смелост и бързо приспособяване. Тези, които предпочитат жълтия цвят, ценят удоволствието от това да се харесват на околните и да привличат вниманието. Когато се възприема като неприятен, става дума за човек, с който трудно се установява контакт, поради неговата съсредоточеност и песимизъм. Жълтият цвят е най-предпочитан от бременните жени, очакващи благополучен  край на раждането, както и от хора , склонни към промяна. Срещан в ореола на Христос и Буда, жълтият цвят се интерпретира и като символ на озарението.

Синьото е цветът на небето, покоя, равновесието. Когато е предпочитан, това говори за меланхолия и умереност, нужда от балансирана почивка и потребност от повече собствена увереност и благоразположение от околните. Тези, които отхвърлят синия цвят принадлежат към хората, които искат да направят впечатление, че за тях няма невъзможни неща, но всъщност избягват отпускането, за да не изглеждат слаби в очите на околните. При болест или преумора, потребността от син цвят се увеличава.

Зеленото – цветът на живота, природата, естественото. Този, който го предпочита, се бои от чуждо влияние и непрекъснато търси начин да се самоутвърди, тъй като това е жизненоважно за него. Зеленият цвят съдържа скрита потенциална енергия, затова хората предпочитащи зеления цвят често са самоуверени. Този, който не обича зеления цвят, се бои от житейските проблеми и превратности в съдбата. Ексцентриците, решаващи живота си чрез емоции, отхвърлят зеления цвят като несимпатичен. Той не се приема и от хора, намиращи се на границата на психическото и физическото изтощение.

Оранжевото е любим цвят на хората, притежаващи интуиция, както и на страстните мечтатели. Същевременно, в определени ситуации този цвят може да означава лицемерие и неискреност.

Розовото  свидетелства за нужда от любов и доброта, а у прекалено прагматичните хора този цвят може да предизвика раздразнение.

Виолетовият цвят символизира нужда от поддръжка и опора. Предпочитащите го понякога се проявяват като инфантилни и силно внушаеми. В този смисъл, силното привързване, или крайното отхвърляне на виолетовото представлява своеобразен индикатор за психическа и полова незрелост.

 

По ”Визуална психодиагностика”, изд.“Фабер”, 2004

 снимка: А.ЛиповаТрябва да влезете за да напишете коментар Вход