Карлос Кастанеда

В самото си начало – антрополог, с научна практика, изучаващ халюциногенните растения в Мексико. Впоследствие става една от най – дискутираните и покрити с мистерия личности в Ню – ейдж времето.  Кой е Карлос Кастанеда? Този въпрос може да затормози човек, който не е привлечен от него. Кастанеда дава възможност за разбиране. Ако някой не го е разбрал, може и да продължава да търси „Кой е той?”...

  „Пътуване към Икстлан“

Уроците на Дон Хуан

Въведение

— Номерът е да усещаш с очите си — каза той. — Твоят проблем сега е, че не знаеш как да усещаш. Но с упражнения и това ще постигнеш.

— Може би ще ми кажеш, дон Хуан, какво трябва да усещам.

— Невъзможно.

— Защо?

— Никой не може да ти каже какво би могъл да усещаш. Това не е нито топлина, нито светлина, нито блясък, нито цвят. Това е нещо друго.

— Не можеш ли да го опишеш?

— Не. Мога да ти предложа само техниката. Щом веднъж се научиш да разделяш образите и да виждаш всичко двойно, ще трябва да съсредоточиш вниманието си в пространството между двата образа. Там, в това пространство, ще става всяка промяна, която трябва да бъде забелязана.

— И какви са тези промени?

— Това не е важно. От значение е само усещането ти. Всеки човек е различен. Днес си видял блещукане, но това може и нищо да не значи, защото е липсвало усещане. Не мога да ти кажа какво се чувства. Сам трябва да си го научиш.

Известно време седяхме безмълвни. Дон Хуан покри лицето си с шапка и остана неподвижен, сякаш спеше. Аз се задълбочих в записките си, но изведнъж той направи рязко движение, което ме накара да подскоча. Седна и се вторачи строго в мен.

— Ти имаш усет за ловуване — каза той. — Ето какво трябва да научиш — да ловуваш. Повече няма да говорим за растения.

За момент издаде напред долната си челюст, после добави най-чистосърдечно:

—    Без друго никога не сме говорили за това, нали? — И се разсмя…

Книгите на К. Кастанеда:

http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=1&find=%CA%E0%F1%F2%E0%ED%E5%E4%E0

Източник: Виртуална духовна библиотека

http://www.spiralata.net/Трябва да влезете за да напишете коментар Вход