Конфликт. Състояние на нерешеност, придружено с вътрешно напрежение.

Когато конфликтът е несъзнателен, напрежението се проявява във физически симптоми, по-специално в стомаха, гърба и врата.

Конфликтът е основа на неврозата, но конфликтът не е неизбежно невротичен. Някои нива на конфликт даже са желателни, защото без напрежение между противоположностите процесът на развитие се потиска.

Видимо непоносимият конфликт е доказателство за правилността на вашия живот.  Живот без вътрешни противоречия е или полуживот, или живот в Отвъдното, определен само за ангели. Но Бог обича хората повече от ангелите! Цялостната личност се проявява в противоположностите и конфликтите между тях: това е съвпадение на противоположности. И затова пътят към цялостната личност започва с конфликт!

Конфликтът е основа на неврозата, но конфликтът не е неизбежно невротичен. Някои нива на конфликт даже са желателни, защото без напрежение между противоположностите процесът на развитие се потиска. Конфликтът става невротичен само когато се намесва в нормалното функциониране на съзнанието.

Пораждането на конфликт е заслуга на Луцифер в истинския смисъл на думата. Конфликтът поражда огън, огъня на афекти и емоции, и като всеки огън той има два аспекта, горене и светлина.

Сериозни конфликти, особено свързани с любов или дълг, обикновено създават разцепление между функциите на мислене и чувстване. Ако едното или другото не е съзнаван участник в конфликта, то трябва да се въведе.

Може да се изтъкне възражението, че много конфликти по същество са неразрешими. Хората често приемат това схващане, защото мислят само за външно разрешение – което в основата си не е разрешение изобщо… истинското разрешаване идва отвътре и само, когато човекът е стигнал до една различна нагласа.

А конфликтите с другите хора са екстернализация на несъзнаван конфликт в самия себе си!

Автор:  Таско Тасев

Източник:  ИНТЕРВЮ – вашата онлайн медиа

 Един Отговор на Конфликт. Състояние на нерешеност, придружено с вътрешно напрежение.

  1. Поздрави за автора и за сайта – източник!
    Когато имаме конфликт с околните, значи нещо в нас иска „движение“ и реализация… т.е., конфликтът е в самите нас, просто го проектираме навън и го „виждаме“ в другите… Много се радвам, че аналитичната психология се разгръща все повече и повече…

Трябва да влезете за да напишете коментар Вход