Подмалдяване на времето (The Rejuvenation of Time )

„The Rejuvenation of Time“ на български подмладяването, или обновлението на времето е картина проектирана да бъде част от драматично от цветно стъкло на витрина в Teatro-Museo в родния град на Салвадор Дали – Фигерес, Испания. Създадена е в четири панела, тъй като времето е четвъртото измерение.

„Подмладяване на времето“ улавя едно коронясано създание, което претърпява метморфоза в най-известния сюрреалистичен образ на всички времена на топящ се часовник.

 Топенето на часовника се появява за първи път в „Постоянството на паметта“ (1931), която днес виси в Музея на модерното изкуство (Ню Йорк). През 1974 г., Дали създава „Подмладяване на времето“, той е преработената „Постоянството на паметта“ и се добавя 1/4 разтопен часовник  – „Часовникът на безсмъртието“.

Главата на фигурата в подмладяване на времето е безпогрешно същия странен ембрион, както се вижда в „Постоянство на паметта“. Това странно същество формира главата с очите си, затворена и преувеличени мигли, се смята, че е нещо, като авто портрет на Дали, това е Дали в ембрионалното си състояние.

Дали  твърди, че има спомени от живота си в утробата. Формата на главата всъщност дължи своето вдъхновение на добре познато скално образувание в Кабо де Creus протежение на бреговата линия на залива на пристанище Lligat, където Дали и Гала, съпругата му, са живели. Скалата всъщност изглежда като огромна глава, базирана на продълговат нос.

Автор: Даниел Стойнев

 Последни публикации на автора:

всеки си мисли, че знае как другия трябва да живее

Закон за предучилищното и училищното образованиеТрябва да влезете за да напишете коментар Вход