Райна Рачева – един от най-големите портретисти на България

Райна Рачева e български художник, живописец, портретист. Родена е в с. Баня, в полите на Пирин планина. Нейн учител от началните класове забелязва таланта й да рисува. Така тя се ориентира към Художествена гимназия, а по- късно завършва и Художествената академия в София със специалност „Декоративно-монументална живопис и мозайка”. Творческата си дейност започва в Бургас. Последната си изложба художничката експонира в Поморие.

Изящните черноморски пейзажи и сюжети, които обича да изобразява носят облика и душата на морските брегове и градчета. Райна Рачева е един от най-големите портретисти на България. Мащабната поредица от портрети, предимно на жени и деца, изработени в характерната за художничката свежа гама на охра, розово и бяло, подчертава нейната индивидуалист сред колегите й години наред. Вече 30 години ръководи единствената у нас детска школа по мозайка към община Бургас. Благодарение на нейната всеотдайност към детското творчество Школата многократно представя страната ни в чужбина, бележи високи резултати и положителни отзиви от най-големите майстори на мозайката в света. Райна Рачева смята, че всяко дете е творец, който трябва да бъде поведен в чудния свят на изкуството. Последната най-голяма изява на талантливите деца от нейната школа е на Международния фестивал на мозайката в Равена, Италия, през октомври миналата година.

 Деница АлександроваЕдин Отговор на Райна Рачева – един от най-големите портретисти на България

  1. Ако всички големи творци се занимаваха с деца, както това прави Райна Рачева, светът щеше да е много по-щастлив! Поздрави за голямата художничка!

Трябва да влезете за да напишете коментар Вход