- Я не се усмихвай толкова! – каза Моралът

 Петя Дилова

Откъс от авторската книга "Нецензурирани настроения"
 

Ама омръзна ми да съм протоколна, усмихната и добричка. Защото така трябвало. Най-много мразя някой да решава как трябва да се случват нещата в собствения ми живот и как точно аз бих била най-щастлива. „Ама моралът!” Кой морал, бе?! Искаш да кажеш патриархалните схващания на вече все по-малка част от протоколното ни общество за нещата, които „бива” и които „не бива”. Значи според моралът трябва да игнорираме нещо, което ни прави щастливи, за да не ни гледат накриво хората! Защото „не бива”! Ми с моите, вътрешните небивалици кой ще се бори? Те ли? А морално ли е да вървя против себе си, за да съм „морално успоредна” с лелката от долния етаж, която „най-морално” слухти посреднощ, за да ме гледа утре смръщено?!

На такива моралисти им доставя някакво садистично удоволствие да се мръщят и да си мърморят хем под носа, хем покрай ушите ти. И изобщо обществото разполага с прекалено много закони и норми, които противодействат на индивидуалното. А много хора се плашат от тези закони и норми и не смеят да стъпят встрани от този абсурден невидим правилник, който поддържа наивната им представа, че живеят добре и ръководи съществуването им. Тоест обществото да бичува щастието ми, а аз тъжно да гледам отстрани?! Вярно, че ние, хората, сме склонни да сме странно щастливи в нещастието си понякога, но чак пък толкова…

Сори. Моят морал уважава щастието. Според моя морал човек трябва да се чувства добре и в собствения си костюм, и на фона на карнавала. Пак според моя морал мога да си нося скъсаните дънки просто защото ми харесват. А кривите погледи на „моралните хора” ме усмихват. Защото съм свободна да се усмихвам. Пък нека най-големият моралист пръв ме замери с камък! 

Автор на снимката: Александрина Липова

Последни публикации на Петя Дилова:

За сънищата

Добра лъжа или лъжа за добро

 2 Отговора на - Я не се усмихвай толкова! – каза Моралът

  1. Цветан

    Според мен патриархалното общество не би трябвало да ни налага норми. Така то не ни налага само норми, а и ни дава някакъв стандарт на живот, който може би и те не спазват, но го крият за да са и те според този определен стандарт.

  2. Александра

    Мисля, че си права. Не би трябвало да сме добри в очите на другите за сметка на личното ни щастие.

Трябва да влезете за да напишете коментар Вход