За българското кисело мляко

ВКУСЪТ НА ТРАДИЦИЯТА  И ТРАДИЦИЯТА  НА ВКУСА
Стамен Григоров
В тази къща,  преди повече от век се е родил и живял откривателят на лактобацилус булгарикус – Стамен Григоров. Намира се в село „Студен извор“, Трънско.

На снимката той е в средата. Популярният трънчанин е следвал естествени науки в Монпелие и медицина в Женева, където неговият професор му разрешил да използва за своите научни изследвания лабораторията.

През 1905 г. Стамен Григоров открил за пръв път и описал  млечнокиселият организъм, който предизвиква ферментацията на млякото ни. Нарекъл го бацил „А“, но по – късно микроорганизмът бил наречен „Лактгобацилус булгарикус“, в чест на родината на неговия първооткривател. Жена му всяка седмица изпращала от България  кисело мляко в Женева за  лабораторните му изследвания.

И когато нещо е на път да изчезне ние му  откриваме музей

Това е  музеят или музейната сбирка на българското кисело мляко , която се намира в родното село на д-р Стамен Григоров в „Студен извор“.

Българското кисело мляко

Преди години попаднах в село Говедарци, Самоковско и случайността ме срещна с една приказлива женица,  фамилията й бе Ашкова, която като ятачка през онези години, посрещала Людмила Живкова и за нея специално  квасила мляко в стомна. Тя беше превърнала къщата си в етнографски музей, впрочем тя там си живееше.

От нея научих, че най – хубаво млякото се кваси в глинен съд без глазура отвътре и така е най – трайно.  Правеха се в пригодени съдове от перални машини  някакви техники за  други екстри от млякото, за които  климатът там позволява, но поради шопския им  диалект не съм разбрала и запомнила всичко.

Каза ми, че по желание на Людмила, понякога квасила мляко с билки по нейна поръчка или с  шарена сол, което  не съм виждала. После разбрах, че в това най – високо  на Балканския полуостров село расте най – чистата трева, която е пълна с билки, та те животните направо са на пасбището с билки.

Бактерията, която С. Григоров е открил, е описана в научната литература, като антиоксидантно и детоксикиращо средство. А  днес за дълготрайност на киселото ни мляко се слагат какви ли не консерванти и въпросната бактерия е на път да изчезне.

Слушам стари хора, които си квасят мляко, че  с купешкото вече не може да се сквасява и си предават един на друг по  чаша от предишния продукт за  подкваса.

И все пак,  сигурна съм, че има  две места в България, където подквасеното мляко е истинско, като на баба. Горе на Беклемето, когато  пътувате, не пропускайте да си  купите истинско  биволско кисело мляко, което като го  обърнеш надолу със съда, не се разлива и се реже почти като сирене.

Второто място е  в Правец – зад грамадната сграда на полицията има ресторант „Правешка баница“. Собственикът е напранвил затворено производство и както баницата, така и млякото, което не се разлива  може веднага да  се купи за в  къщи.

Докато изпиете на чардака едно кафе, поднесено с каничка натурално мляко, поръчката ви за в къщи  е опакована и  готова! Не пропукайте пътьом тези две места, ако искате да не забравите истинския вкус на българското квасено кисело мляко, в което няма консерванти.

Румяна НейковаЕдин Отговор на За българското кисело мляко

  1. Имаме стойностни неща. Добре е да ги пазим и да се грижим за тях.

Трябва да влезете за да напишете коментар Вход