31 октомври – Международен ден на Черно море

Деница Александрова

Международният ден на Черно море – 31 октомври е обявен през 1996 г. в Истанбул, когато министрите на околната среда на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна подписват Стратегическия план за Черно море. Този ден цели да бъде привлечено вниманието на обществеността върху усилията, необходими за спасяването на морето.

Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието. В деня на Черно море учените напомнят, че всеки от нас може да помогне за опазването му, като не оставя боклук по плажа и не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

Този празник отбелязват 16 милиона души от 6 държави. Това са хората, които живеят по крайбрежието на Черно море.

Днес жителите на три морски града – Бургас, Созопол и Царево, ще изпишат с миди и камъчета „Бургас 2019” на своите плажни ивици. Инициативата минава под знака „Бургас – кандидат за Европейска столица на културата 2019”. Малко Търново ще се присъедини към инициативата, като изпише същия надпис, но с огън, на емблематично за общината място – Мишкова нива.

В изложбена зала „Арена“ в стария град на Несебър ще бъде открита изложба с фотографии, изобразително изкуство и литературно творчество, посветени на морето.

Поморие също ще отбележи деня на Черно море. В Музея на солта ще се проведат лекции и дискусии, на които ще се обсъжда богатството на Черно море и солените езера около него. Същия ден от 17.00 часа, в хотел – ресторант “Saint George” ще бъде представен и филмът “Архитектура и вода” на арх. Димитър Бакалов. Ще се състои също разговор за значението и проблемите на нашето крайбрежие.

Приморско ще отбележи празника с четене на поезия за морето в читалище „Самообразование“, лекция за Черно море и турнир по тенис на маса.

Във Варна Басейнова Дирекция за Черноморски район обявява Ден на отворени врати, като между 10.00 ч. и 16.00 ч., в сградата на ул. „Александър Дякович”33, гражданите ще имат възможността да научат повече относно чистотата на морските води, както и да се запознаят с мерките за опазване на Черно море.

Съвместно с Института по Океанология е организирано и тържественото му честване, от 16.30 ч., в зала Галерия Графит на хотел „Графит”, Варна. Подготвен е поздрав от децата при Фолклорен ансамбъл БЪЛГАРЧЕ към Общински детски комплекс Варна. Мултимедийни презентации ще изнесат експерти от Института по океанология.

Деница АлександроваТрябва да влезете за да напишете коментар Вход