Уелнес

Понятието Уелнес, което се свързва с хармоничното състояние на духа и физическата форма, напоследък придобива все по- голяма популярност и значимост за всеки един от нас. Това е така, защото всеки здравомислещ човек, който се интересува от своето здраве, трябва да полага усилия, за да живее здравословно. Но следва въпросът, как да постигнем състояние на уелнес и какви нови навици трябва да придобием? Отговорът е един – здравословен начин на живот и добро състояние на духа. Душевното и физическото състояние вървят ръка за ръка и между тях постоянно трябва има баланс.

Важен компонент от здравословния начин на живот е здравословното хранене и здравословната храна, която приемаме. Сигурно всеки е чувал, че сутрешната закуска е най- важното хранене за деня, защото тя ни дава сили и енергия през целия ден. Но колко от нас закусват, в бързината да отидем на работа пропускаме малките детайли, които са най- важни. Трябва да внимаваме със сладките, тестените и солените храни и максимално да ги ограничим в дневното ни меню. Алкохолът и газираните напитки също не са за предпочитане. Хранете се често, но с малки порции,за да се усвоява храната по- добре от организма. Не забравяйте да пиете много вода, защото тя е елeксир за всички органи на човешкото тяло. И като говорим за здраве, трябва да подчертаем колко важно е човек да се движи и да спортува. Спортът е здраве и не бива да се обездвижваме, стоейки по цял ден пред компютрите. Дори ако трябва да стоите на работата си в офиса, след работно време можете да си направите разходка в парка или просто да повървите пеша.

Вече споменахме, че значението на уелнес акцентира и върху душевното състояние, което не бива да подценяваме. Всеки ден ние сме изложени на стрес, преумора и други негативни емоционални състояния, които поставят организма ни пред сериозна опасност от заболяване. За това, трябва да се стремим да мислим позитивно, да се смеем повече, да се радваме на малките неща, да не гледаме назад в миналото, а само напред, да не се задълбочаваме много в проблемите, а да се занимаваме с приятни неща през свободното време, да споделяме, да общуваме. Уелнес се изразява и в стремежа към усъвършенстване, по- добро интелектуално и професионално развитие, коетоще осмисли човешкото битие и ще възвиси духа.

Ето това хармонично взаимодействие и равновесие между духовното и физическото наричаме уелнес. Всеки сам трябва да се стреми към него, за да живее пълноценно, да създаде семейство, да обича и да бъде обичан.

Даниел Стойнев
Трябва да влезете за да напишете коментар Вход