Наслаждавайки се на празничния дух

Младежко и юношеско творчество

Александра Иванова

Ваканционният сезон и Нова Година могат да бъдат доста стресиращи. Ние сме склонни да мислим, че всичко трябва да е перфектно, а това включва и даването на подаръци, храната, която приготвяме, топлината и уюта на нашите гости, какво носим на офис партито и т.н. Също така ние поемаме отговорността, че всички около нас, нашите деца, роднини и приятели ще имат добро настроение – и това може да бъде изключително трудно работа! Така че това, което е антидот на празничния стрес? Мисля, че това е времето на годината, което ни дава няколко идеални възможности да се насладим и забележим нещата, които вече са положителни в живота ни. Наслаждавайки се просто да  следваме правилата и не се нуждаем от някакви специални умения или оборудване. В действителност всеки, млад или стар, богат или беден, може да се научи как да се наслаждава и да извлече полза.

Вие се концентрирате, за да разберете какво точно ви радва наистина. Дали тази радост е да отпиете от чаша охладено шампанско, да видим лицата на децата ни докато отварят подаръците си или като си спомним как е играло един от тримата мъдреци в училищната пиеса „Рождество Христово“. Като се научим да се наслаждаваме можем да увеличим нашия капацитет и да забележим това, което е по-добро за живота ни и по този начин да го оценим по-пълноценно. По този начин можем да увеличим положителните емоции и да преодолеем вродения механизъм за оцеляване.

Голямото нещо на насладата е, че е много гъвкава техника в много различни варианти. Например, мисля че на всички различни неща можем да се насладим. Можем да изберем нещо осезаемо (като топла вана с много пяна) или нещо нематериално (като приятелството) за да го забележите и оцените. Можем да използвате някои или всичките си сетива като се фокусираме върху неща от миналото, настоящето или бъдещето. Това ни дава огромно поле, когато търсим възможности да се насладим на всекидневния живот.

 По материали на :  http://positivepsychologynews.com

Последни публикации на Александра Иванова:

 

От какво се нуждая?

 

Една прегръдка от онези
Кога наистина обичаш?


Трябва да влезете за да напишете коментар Вход