Да преборим стреса с йога

 

Даниел Стойнев

Нервност, безсъние, преумора, напрежение – симптоми, че имате нужда от промяна в начина си на живот. Решението не е да премахнем източника им, а да научим тялото и ума си да бъдат в хармония със заобикалящата ни среда.

Йога е философия, чрез която можем да достигнем пълно себеосъзнаване и същевременно да се радваме на спокоен и здравословен начин на живот. Но защо йога е за всеки? Напълно погрешни са представите, че йога може да се практикува единствено от много гъвкави хора, дори самата дума йога се използва като синоним за човек, който е много пластичен. Всъщност, няма никакви граници за желаещите да практикуват – без значение пол, възраст, килограми, еластичност, физическа активност.

Със сигурност много от вас са се замисляли да започнат да се занимават с йога, но са си казвали: „Срам ме е, всички в залата са много добри, няма да се впиша, ще ми се смеят, и т.н.”.

Истината е, че йога не е просто тренировка, както например във фитнес залата. От друга страна, навсякъде има курсове за начинаещи, като само за няколко седмици, всички сложни на пръв поглед упражнения ще станат напълно достъпни за вас.

Смисълът на йога не е да се научим да си сложим крака зад главата или да правим други сложни пози, а да достигнем до най-дълбоката точка от своето съзнание, за да разберем по-добре самите себе си, да осъзнаем какво искаме от живота и да достигнем вътрешен мир.

Редовното практикуване на йога ще уравновеси процесите в тялото, като много здравословни проблеми ще бъдат облекчени или напълно ликвидирани. Изследванията показват, че йога действа много добре на хора с високо кръвно налягане, проблеми с нервната система, гръбначни изкривявания, пречистване от натрупалите се токсини в тялото, засилване на имунитета.

За да постигнем всичко това, трябва да следваме няколко отправни точки:
– Правилно изпълнение на позите, още наричани асани. За целта, винаги посещавайте квалифицирани инструктори. Това ще ви предпази и от контузии
– Правилно дишане – спомага за нормалното протичне на процесите в тялото
– Релаксация – пълно отпускане на тялото и освобождаване на ума от всички странични мисли
– Правилно хранене
– Позитивно мислене – до тази точка се достига може би най-трудно. Необходимо е достигането на вътрешен мир и хармония с целия свят.

Йога е за всеки,  който иска да се почувства пълен с енергия, в добра форма и по-щастлив.

Източник: http://www.inter-view.info/Трябва да влезете за да напишете коментар Вход