Пеперудата

155533_a3c013f66b11b109f8e967336e9290e2_large

Нели Пенева

В един красив пролетен ден, по време на изгрева, Слънцето се показа на хоризонта и огледа с любопитство Земята. Навсякъде пролетта излъчваше невероятния си блясък и красота.

Въздъхна спокойно и щастливо, и увеличи своята светлина и топлина.

 Малко след това до него достигна звук от крила. Обърна поглед и видя една малка пеперуда как е хваната от пипалата на хищно растение. Тя се беше изплашила и надаваше силен вик, но растението още по-силно стискаше своите пипала и не й позволяваше да се освободи.

Бедната пеперуда, толкова силна борба водеше да излезе от там, но не се получаваше.

 Слънцето наблюдаваше внимателно и искаше да помогне, но в този момент не знаеше какво да направи. Огледа наоколо, за да намери помощ, докато не е станало много късно.

Видя наблизо една гъсеница, която си спеше спокойно на листо от ясен. Веднага изпрати един лъч светлина към нея, за да я събуди. Тя се обърна на другата страна и продължи да си спи. Слънцето се притесняваше за пеперудата, тя беше много малка и много красива и не беше редно да си отива така бързо от този прекрасен свят. Затова продължи да спуска лъчите си към гъсеницата и да я гали нежно по лицето.

wallpaper_288-4В този момента тя отвори очи, надигна се и тогава до нея достигна шумът на пеперудените крила. Погледна натам и видя част от крилото, което блестеше на светлината. Веднага разбра какво се случва и се притече на помощ. Изкачи се до пипалата и започна да ги щипе. Растението се съпротивляваше, но все пак не издържа дълго на това и разтвори своите цветове. Пеперудата излезе и щастлива разпери крилата си. Погледна гъсеницата, като не можеше да изкаже радостта си и огромната благодарност към нея.

 А гъсеницата беше възхитена от красотата, която е пред очите й. Гледаше я и искаше този миг да продължи вечно и времето да спре. Но както всичко друго, така и този миг свърши и тя отлетя. Гъсеницата не искаше да се разделя с нея и веднага започна да пълзи в посоката, в която тя отлитна, но напразно, изгуби я от погледа си.

 От този ден натам тя започна да страда и да се моли да я види отново. За нея нямаше вече ден, нямаше нощ, тя искаше и се молеше да бъде до нея. Ходеше навсякъде, оглеждаше, разпитваше но никой не беше виждал пеперудата. Това още повече я отчайваше, с часове си мечтаеше как ще я срещне и ще си говорят заедно, ще се смеят, ще си разказват за този така прекрасен и вълнуващ свят, в който са се появили.

 Колко време беше минало – тя не знаеше, не броеше дните, но и не спираше да се надява, че ще се случи това, което тя толкова много и силно желаеше.

 Един ден заваля дъжд, тя се скри в листата на едно дърво и остана там доста дълго време. Когато слънцето отново се показа и освети всичко, тя видя на същото дърво пеперудата – същата, която тя спаси. Много се развълнува и не знаеше какво да й каже, как да започне разговора, за който толкова дълго време си мечтаеше. Стоеше като замръзнала, не смееше да се помръдне от мястото си. Не можеше да й сподели колко е щастлива в този момент и как правеше планове на тази среща.

 17319_08e65522bb72d5ea52a99077e3d17c7a_largeТогава пеперудата сякаш усети погледа й, обърна се към нея, погледна я и с огромно възхищение каза:

       –     Колко си красива! От къде идваш?

Гъсеницата се изненада на тези думи, за нея това не беше възможно. Къде видя тази красота, след като самата тя беше красавицата. Но все пак намери сили да отговори:

–         Ти си красавицата! Аз съм просто една гъсеница, от която в повечето случаи всички се страхуват.

–     Ха, ха, ти се шегуваш нали?! – започна да се смее пеперудата. – Къде е тази гъсеница? Толкова красива пеперуда, каквато си ти, аз никога не съм виждала!

 Гъсеницата започна да се оглежда настрани да не би да има друга пеперуда и тя да говори на нея. Но нямаше никой, освен тя самата. Тогава погледна надолу към едно ручейче и вида образа на една прекрасна пеперуда! Но това не беше онази, на която тя се възхищаваше и за която страдаше толкова много. Това беше самата тя! И вече я нямаше гъсеницата, която плашеше с вида си. Беше се превърнала в едно прелестно и неземно красиво създание.

 Тогава тя разбра, че когато излъчваме обич, любов, възхищение към другите, когато сме влюбени в живота и всичко, което ни заобикаля, тогава и на самите нас ще се върне всичко това, което ние сме давали. Сега тя беше много щастлива, защото мечтата й се беше сбъднала и като подарък тя беше получила един образ, на който нейната любима пеперуда се възхищаваше.

 Това не можеше да се изкаже с думи, можеше само да се почувства, там в сърцето и в душата.  Там започва истинската красота.

 Тогава двете пеперуди излетяха заедно радостни и щастливи, като украсяваха природата и предаваха обичта си на всичко, до което достигнат. Слънцето ги наблюдаваше доволно и осветяваш пътя им.

 

29.04.2013 г.

Последни публикации на Нели Пенева:

Сънят на Ела

По-малкото дете

Различните хораТрябва да влезете за да напишете коментар Вход