Да кажем „НЕ“ на алкохола

Румяна Младенова

Алкохолизмът е голям социален проблем, бич на съвременното общество, от който страдат милиони хора — и тези, които пият, и тези, които живеят с тях.

Статистиката днес е тъжна.

 Според Световната здравна организация всеки европеец над 15 години изпива средно по 9,24 литра алкохол годишно. На първо място са естонците – те изпиват средно 16 литра алкохол годишно.
Следва чехите, ирландците и французите, германците, които поглъщат средно 12 литра алкохол годишно, бият дори руснаците – с цял литър. България е на седмо място, като всеки българин над 15 г. поглъща средно по 10,3 литра твърд алкохол годишно.

 Хроничната алкохолна интоксикация намалява средната продължителност на живота със 17 години и предизвиква сериозни проблеми със здравето.

Какво е влиянието на алкохола върху човешкия оранизъм?

Алкохолизмът действа разрушително на структурата и функциите на всички системи и органи в човешкото тяло.

Алкохолното опиянение се предизвиква от нарушаване на функциите на главния мозък и централната нервна система под въздействието на алкохола, който се задържа в мозъчната тъкан до 15 дни. Консумацията дори и на малки дози спиртни напитки забавя предаването на нервните импулси и предизвиква разстройство на мисленето. Постоянното отравяне с алкохол в крайна сметка води до намаляване на обема на главния мозък, разстройство на паметта,  слухови и зрителни халюцинации, разстройства на съзнанието и социално опасни постъпки. В резултат на разстройството на неврорегулацията, възникват нарушения в работата на отделителната система, в дейност на кората на надбъбречните жлези и хипофизата, които регулират метаболизма и функциите на половите жлези при жените и мъжете. През последния стадий на заболяването настъпва алкохолен делириум, безсъние, слухови и зрителни халюцинации.

От злоупотребата с алкохолни напитки страда на първо място черният дроб. Последен стадий на хроничното алкохолно отравяне е цирозата — изключително тежко и неизлечимо заболяване. Алкохолът постепенно разрушава секреторните и двигателните функции на храносмилането, в резултат на което възниква витаминна и белтъчна недостатъчност и се нарушава въглехидратната обмяна. При болните от алкохолизъм не са редки случаите на възникване на онкологични заболявания на гръкляна, хранопровода, стомаха, черния дроб.

Не бива да се забравя и вредата, която нанася алкохолът на стомаха. Алкохолните напитки дразнят лигавицата му и в резултат на това се изработва стомашен сок с малко количество ензими и високо съдържание на солна киселина, което затруднява храносмилането. Постоянното дразнене на лигавицата на стомаха често пъти води до остър или хроничен гастрит или панкреатит съпроводени с киселини и остри болки. Затова алкохолиците често нямат апетит, консумират алкохол, без да се хранят и това бързо изтощава организма.

 Алкохолът оказва негативно влияние и на кръвоносните съдове и сърцето. Според данни от научни изследвания, при болните от алкохолизъм 20 пъти по-често се срещат заболявания на кръвоносните органи. Спиртните напитки повишават артериалното кръвно налягане и водят до хипертония и други сърдечно-съдови заболявания.

Как да помогнем на хората, страдащи от алкохолизъм?

Независимо от безусловната вреда, нанасяна от алкохола на всички основни системи в тялото, ситуацията не е толкова безнадеждна, колкото изглежда на пръв поглед. На човек, страдащ от алкохолизъм, може да се помогне и то на всеки етап от заболяването.

 Някои хора търсят изход, като се допитват до познати и приятели, други ходят при врачки и екстрасенси, вярвайки, че магията е единственият изход от тази сложна ситуация, трети четат статии по вестници, търсят сайтове в Интернет, посветени на проблема на лечението на алкохолизма, правят запитвания в клиники и вярват само на силни химически препарати. 

Методите  за лечение на алкохолизма са много. Но повечето от тях имат странични ефекти. Химическите препарати не са подходящи и по-скоро могат да създадат проблеми със здравето.

Pueraria_lobata_N2Най-ефективен метод си остава фитотерапията. Още от древността се използват различни извлеци, тинктури и отвари от различни растения. Но все пак не бързайте да тичате в аптеката за билки и да забъркате своя собствена лечебна отвара. Домашното лечение на алкохолизма може да увреди здравето, защото всички компоненти трябва да са идеално подбрани и хармонично съчетани. Компания Vision разработи един специален продукт, основан на лечебните свойства на растенията — HeparD. Именно тази щателно проверена комбинация от природни ингредиенти, витамини и минерали прави HeparD наистина уникален продукт, способен ефективно и безопасно да пребори алкохолизма.

Уникалната формула на HeparD действа в две посоки: в борбата със зависимостта към алкохола и за предотвратяване на махмурлука. Двойният ефект е резултат от действието на «вълшебния» компонент в състава му — билката Pueraria lobata (по-известна, като Кудзу). Това е най-популярното и най-ефективно растение, способно да намали влечението към алкохола. Пуерарията, или Кудзу, расте в Япония и в Китай и е известна в родината си повече от 2500 години. Този «вълшебен» компонент извежда от тялото токсините и продуктите на разпада на алкохола. Растението забавя развитието на физическата зависимост от алкохола, намалява алкохолната интоксикация и снема синдрома на махмурлук. 

 За усилване на всички тези действия, комплексът HeparD е допълнен с още три активни растителни ингредиента. Това са Бял трън, хрян и Жълт кантарион. При продължителна употреба, Белият трън предизвиква отвращение към алкохола, възстановява увредените клетки на черния дроб, прочиства кръвта и снема алкохолната интоксикация. Хрянът и Жълтият кантарион действат по аналогичен начин: те премахват желанието да се пие. Благодарение на антидепресантните си свойства и на успокояващото си действие, Жълтият кантарион намалява влечението към алкохола.

HeparD е реален изход за всички отчаяли се, за тези, които са пробвали най-различни методи за лечение, но така и не са могли да спрат. Силата  на природата ще ви помогне да се излекувате и да започнете всичко отначало.

 

Последна публикация на Румяна Младенова:

Как да поддържаме имунитета си

Свободните радикалиТрябва да влезете за да напишете коментар Вход