Здравейте, ние сме бъдещето….

Преглеждам си обявите за микробуси под наем из нета, търся си нещо така евтинко и ефикасно и попадам на следното изречение в една обявa. „Предлага и съвестни хамали – студенти”. Това е бъдещето на България – съвестни хамали. Само едно мога да си мисля в този момент – Боже, защо ни забрави?

Да, то срамна работа няма, поклон им правя на тия момчета, че се опитват да „издрапат“ някак си от мизерията, все пак и аз знам какво е да спиш по 3 часа между лекции и работа. Но, какво стана с прословутата приказка „Учи, мама , за да не работиш”. Всеки път като отворя сайта на университета, за да видя взела ли съм поредния изпит, за който съм учила, подпряна на бара между разнасянето на 2 ракии, и видя усмихнатите физиономии, седнали идилично в градинката пред университета с учебник и кафе в ръка, ми иде да се изсмея – гръмко, публично, иронично и леко зловещо.

Обществото ни вижда по два начина, или съвестни и изгладени, обикалящи с гордо вдигнати глави из кампуси и аули, или безотговорни, купонджии прекрачили прага на университета с едничката цел в главата да се усъвършенстват в „бир-понга“. Е, имам новина за вас, тоя филм не се прожектира или по- точно прожектира се, но го има само на лента, на която като добра романтична комедия, всеки се смее и разнежва, но никой вече не вярва.

Българските студенти са съвестни хамали. „Изнасяме“ и „внасяме“ денонощно. Изнасяме умората на родителите и поредната тежка въздишка, когато им кажем, че свършваме парите и внасяме добра доза самосъжаление в себе си.

Изнасяме пренебрежителните погледи на работодателите, когато чуят, че сме студенти и внасяме съсипващо унижение да се молим за работа, за да имаме все пак някакви макар и малки приходи.

Изнасяме разочарованите погледи на професорите си, които говорят „Очаквах повече от теб”, и внасяме още няколко безсънни нощи, за да може след ниско платената си хамалска работа да се подготвим, за да оправдаем очакванията и някой ден да спрем да внасяме и изнасяме.

Изнесохме на гърба си, цялата помийщина на криворазбраната ни демокрация, която се оплаква, че младежта не учи, и докато с едната ръка държи микрофона и оплаква нашата деградация в национален ефир, с другата подписва поредния документ за увеличаване на таксите.

Изнесохме я тая България. А по-умните „хамали“ взеха, че и те се изнесоха. Изнесоха си интелекта, възможностите и капацитета, някъде където пак ще плащат по 500 евро семестър, но няма да работят като хамали.

Това правят студентите. Работят нощни смени като охрана за 200 лв., а на сутринта отиват на лекции. Молят се за работа в магазин, мечтаят да си намерят що – годе прилична работа, за да може да са полезни и те с нещо на семействата си. Работят като сервитьорки до три през нощта, а през деня се опитват да разберат що е то, медийна манипулация. После си пускат телевизора, виждат как някой обяснява колко безотговорни и лениви са студентите и разбират що е то, медийна манипулация, след което пак тръгват за работа, съчетали в себе си цялата безотговорност и леност на света. Или се изнасят.

Кротичко си хамалуваме на собствената си безхаберност…

Боже, защо ни забрави, нас, бъдещето на България? Или не си ни забравил, просто ни подсказваш, че България няма бъдеще или просто трябва и то, като миналото й, да е изстрадано и неразбрано, иначе просто няма да е българско.Трябва да влезете за да напишете коментар Вход