Никулденско парти на кораба „BARAKA“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

На 5-и декември вечерта, по случай Никулден, в Галерията на ЦЛР „BARAKA” се проведе първото по рода си тематично-образователно парти. Гостите бяха посрещнати с топъл чай с мед и домашно изпечени мидички с прикачени на тях „никулденски” прякори като „Голям шаран”, „Никола Мириклийски”, „Рибка-бърборивка“ и други закачливи имена, все в духа на празника. По-малките имаха възможността да оцветят мидичките си, както и различни картинки на рибки. Галерията бъзо се превърна в цветна и уютна зала за танци и забавления за деца и родители. Грамота за най-креативен художник получи малката Надежда Терзийска, а за най-изобретателен творец на морско дъно бе отличена Симона Панева. В импровизирания кът за желанията, децата „поръчаха“ на златната рибка най-вече здраве за близките, мир и любов. Интерес предизвика и фотоизложбата на големи Дунавски риби, заснети от местни рибари.

ЦЛР „Барака” предостави на подрастващите и възможността да обогатят знанията си за Никулден чрез специално изработено за целта образователно пано, на което адаптирано бяха изложени житието на светията, народните легенди и предания, ритуалите и забраните, свързани с честването на патрона, а също и една народна песен за Никулден, която Страхимир Анков прочете за останалите особено изразително (за което получи и своята грамота и прясно изпечена фигурка на рибка). На таблото можеха да се видят и интересни рецепти от България и Европа, както и начините, по които католическите държави със славянско население (и не само) в Европа празнуват деня на светеца. Децата разбраха, че в Чехия, Полша, Унгария и Германия свети Никола е първообраз на Дядо Коледа, научиха също и как е възникнала тази връзка. Всички се включиха активно в тематичната образователна викторина, чиято цел бе да затвърди новоусвоените знания, както и да ги награди и поощри. Поведе се истинска битка за това кой пръв да отговори, тъй като шеговитите никулденски награди валяха щедро, както е щедър и справедлив светеца.

Предстои тематично-образователно парти на тема „Игнажден и народните вярвания”, което ще се състои на 20-и декември (петък), отново в Галерията на ЦЛР „BARAKA”. Не пропускайте възможността да дарите на децата си незабравима вечер, в която освен да танцуват и да се смеят, да имат възможността по атрактивен, интерактивен начин да обогатят познанията си и да усетят истинския дух на Коледа. Очакваме ви!

20131205_195258

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20131205_190832

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20131205_185455

20131205_182756

Още снимки можете да видите на Фейсбук страницата ни.Трябва да влезете за да напишете коментар Вход