С „Дървото на живота” БАрака постави началото на 2014 г.

DSC_9772

На 23 януари, в галерия „БАрака” поставихме началото на 2014 г. с първото тематично – образователно парти „Дървото на живота”. Темата бе не случайно избрана, като през вечния символ Дървото на живота, Галина Рупчанска, магистър на филологическите науки с над 10-годишен преподавателски опит, разказа на деца и родители не само за символиката на празниците от традиционния календар, основан на сезонния цикъл, но и за всички 11 тематично-образователни събития, на които Центъра ще обърне по-специално внимание през 2014 година.

С топъл чай и клонче, символизиращо принадлежността ни към Дървото на живота, децата на БАрака посрещаха своите гости в Галерията, аранжирана с най-различни листа и претворена като истинска прелюдия от преливащи се сезони. Тематичната фото-изложба илюстрираше обреди и ритуали от най-различни култури.

Най-малките ни приятели, които все още не се вълнуват толкова от образование, а предимно от игра, имаха възможност да украсят свои собствени „дървета на живота”, изцяло от естествени материали – вълна, дървени маниста и есенни листенца. С голям ентусиазъм и вдъхновение, в творческия процес се включиха и възрастните. Получените произведения, разбира се, всеки отнесе вкъщи, за спомен от вълнуващото преживяване. Приложните забавления са по методиката на Валдорф, като идеята е у децата да се насърчат креативността, творчеството и въображението с фокус върху природата и естествените материали.

Междувременно, в 19.30 стартира образователната част, в която Галина Рупчанска увлече в машината на времето всички присъстващи и ги разходи из световните религии и вярвания, включително и нашите в България, като обясни защо основните празници за четирите сезона съвпадат и се празнуват по сходен начин. С шеговити препратки и на достъпен език, тя разказа накратко за най-чудати ритуали в миналото, като неколкократно подчерта, че има приемственост и съответствия на празниците у нас и по света.

За най-сериозните ентусиасти, екипът на „БАрака” беше приготвил симпатични награди. На финала, всяко присъстващо дете изтегли своя късмет „за домашна работа в къщи” – по едно пролетно листенце, на което беше написано заглавие на книга, която то да прочете в къщи. За възрастните, които бяха запознати с доста от предложените литературни произведения, това също се оказа предизвикателство, и с усмивка, те също изтеглиха своя „късмет”.

С топли думи и пожелание за успех в бъдещите начинания, събитието бе закрито от г-жа Венета Конярова – дългогодишен преподавател по музика и вдъхновител на много поколения творци, включително и на настоящия екип и децата на БАрака.

 SONY DSC

DSC_9847

DSC_9770

DSC_9779

DSC_9910 DSC_9919

DSC_9918

 

„Дърветата на живота”, изработени от нашите малки приятели според методиката на Валдорф можете да разгледате в Галерията на сайта.

Репортаж от тематично – образователното парти можете да гледате на 27 януари в седмичната емисия новини на ВИЖ ТВ – „Поглед“ от 18:30 часа в ефир, а час по-късно и през секцията „Видео“ на информационния портал www.kozloduy-bg.info.

Повече снимки от събитието можете да видите на фейсбук страницата ни.

БАрака благодари за подкрепата на всички приятели и специалното съдействие на г-жа Боянка Гъркова, г-жа Радка Иванова, г-жа Венета Конярова, в. „Козлодуй днес”; телевизия „ВИЖ ТВ”  и информационния сайт: www.kozloduy-bg.info.

 



Трябва да влезете за да напишете коментар Вход