Международната Награда на Херцога на Единбург вече и в Козлодуй

10.03.2015_Nagradata v Kozloduy_1_za saitaЩастлива съм, че вече и в Козлодуй млади хора ще могат да станат част от най-голямата програма за младежи в света” каза Лили Рашкова – управител на Фондация БАРАКА след участие в специално събитие, състояло се в Президентството на Република България, по повод една година от съществуването на Международната награда на херцога на Единбург в страната.

Домакин на събитието бе Президентът Росен Плевнелиев, който приветства и благодари на участниците, както и на държавните институции, учебните заведения, неправителствените организации и бизнеса за подкрепата им за успеха на първите стъпки на Програмата у нас. „Горд съм да бъда патрон на програма за личностно развитие, която изгражда активни и отговорни млади хора, съпричастни към развитието на обществото“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев.

На събитието присъстваха млади хора, лидери, ментори от цялата страна. Гости бяха политици, дипломати, представители на частния бизнес в България.

 

Новина - Наградата - ЛилиВ Козлодуй Наградата става част от Фондация БАРАКА чрез Лили Рашкова, която е лидер в Наградата и един от първите обучители на лидери в страната.

През уикенда в Смолян се състоя обучение на девет нови лидера, част от Наградата. „Всъщност за цяла България сме само около десет обучители на младежи лидери в Наградата и това ме кара да се чувствам горда като част от такъв професионален екип, който показа абсолютна готовност да следва целите и принципите на Наградата и да подпомага млади хора да предизвикват себе си”. Това коментира Лили Рашкова след завръщането си от Смолян, където с Блажка Димитрова от София проведоха обучение на представители на училища и неправителствени организации.

В Козлодуй вече трима младежи стартираха своята подготовка за участие в Наградата. През предстоящия уикенд Михаел Ганев – инструктор от Фондация БАРАКА ще участва на обучение за супервайзори и оценители в София, на което ще усвои основни умения за подготовка, провеждане и оценяване на приключенско пътуване – част от дейностите, включени в Наградата.

 

 

_________________________________________________________________________________________________

Международната награда на херцога на Единбург /наричана за краткост „Наградата“/ е водеща международна програма за младежки постижения. Тя е достъпна за всички млади хора на възраст 14 и 24 години. Наградата е доброволна, няма състезателен характер. Постигането на Наградата не е лесно, тъй като е индивидуално предизвикателство, а не е покриване на изисквания, поставени от някой друг.

Съществуват три последователни нива: Бронз, Сребро и Злато. При успешното завършване на всяко едно от тях, младите хора получават Наградата в съответното ниво.

Над 8 милиона младежи са участвали в Наградата от нейното създаване през 1956 г. до днес, а много други са усетили влиянието ѝ върху своите общности. Очаква се броят на включващите се млади хора в Наградата да нараства всяка година и броя на новозаписалите се за 2020 г. да достигне 750 000. Днес повече от 1 200 младежи на ден стартират своето Приключение, а Наградата съществува в повече от 140 държави.

 В този момент в България 83-ма участника изпълняват своите предизвикателства, свързани с Наградата. Осемдесет лидери от София, Пловдив, Велико Търново, Горна Оряховица, Девин, Варна, Козлодуй се грижат за изпълнението на Наградата в България. Четиринадесет организации работят в цялата страна.

 

За още информация:

http://www.president.bg/news2471/prezidentat-aktivnite-i-otgovorni-mladi-hora-tryabva-da-badat-saprichastni-kam-razvitieto-na-obshtestvoto.htmlТрябва да влезете за да напишете коментар Вход