Рисувано стъкло – самостоятелна изложба и творческо ателие на Мариана Ангелова

На 28 февруари, в галерията на „BARAKA” се откри експерименталната изложба – „Рисувано стъкло” на Мариана Ангелова. Художничката бе представена с част от нейните колекции – „Равноденствие” и „Пролетни цветове”, представящи символиката на непреходността, комбинирана с деликатната и прецизна работа върху крехкия материал на стъклената повърхност.

Художествените експонати, предизвикали силен интерес у посетителите на центъра, се превърнаха в отправна точка на творческата Арт – работилница за декупаж и рисувано стъкло, в която малко по-късно същия ден, ценители на изкуството – възрастни и деца от града и общината в продължение на няколко часа сътворяваха своето майсторство върху стъклени съдове и предмети и така създадоха свои оригинални подаръци по повод мартенските празници.

Под формата на една от „игрите за възрастни”, каквато е майсторенето с ръце, успоредно с усвояването на художествените умения, участниците споделиха и своите преживявания на релакс и творчески импулс по време на работа. Цветните и естетическите възприятия закономерно предизвикват лични провокации и съответното удовлетворение, заиграване и забавни емоции – част от творческите цели на Мариана Ангелова, чиято допълнителна специализация е в областта на арт – терапията. По мненията на участниците в Работилницата, някои от които са преподаватели в учебни заведения, особено полезно е усвояването на подобни умения от педагози, социални работници и хора с хуманитарни професии – приложното изкуство се оказва ключово в комуникацията с подрастващи, деца с таланти и деца със специални образователни потребности.

Поради засиления интерес към рисунката и декупажа върху стъкло, Арт – работилницата ще продължи и през м. март, този път с „Декупаж върху керемида” – уникална технология, позволяваща върху автентична основа да се пресъздадат национални мотиви с фолклорни елементи. Това ще бъде третата Арт – работилница на Мариана Ангелова в „BARAKA”, където занапред тенденцията е поне веднъж месечно да се правят подобни творчески ателиета, по теми, предложени от участниците.

Същевременно, художничката открива нова своя самостоятелна изложба – „Живопис“ на 4 февруари, в Дом на енергетика, от 17.00 ч. Изложбата представя около 80 платна, в различна художествена насоченост, с богата стилистика и цветови проекции. Това е втората голяма изложба – живопис на Мариана Ангелова, представяща нейни творби от последните няколко години, заредени с много отношение и любов към изобразителното изкуство.Трябва да влезете за да напишете коментар Вход