GameZone с победа

КОЗЛОДУЙ – С ПОБЕДА В ТУРНИР ЗА КОМПЮТЪРНИ ИГРИ

На 9 януари, името на Козлодуй стана познато сред младежките фенове на компютърните игри и състезания от цялата страна. Заслугата е на младите ентусиасти от Клуб „Гейм зона“ към Център за личностно развитие „BARAKA“, които направиха своята първа голяма победа в 55 –тия Турнир от Петия сезон на „LoL BG Tournaments“, за една от най-мащабните аренни отборни игри за напреднали – League Of Legends. Постигайки победа с оригинална стратегия само за 30 минути, играчите от козлодуйския отбор достигнаха ТОП – 10 сред участващите отбори в сегашното издание на турнира, и в резултат успяха да се издигнат на 46 място /сред 3817 отбора/ в общата класацията на LoL BG Tournaments – организатор на игрите за България.

Тази победа, макар и неокончателна, е признание за труда на момичетата и момчетата от „Гейм – зона“, като се има пред вид, че те тренират от сравнително малко време и действат на принципа на самоорганизацията. Нещо повече, достигнали до турнири от подобен мащаб, от тях се изисква да преминават доста сериозни изпитания, със силна онлайн – конкуренция, строги правила и забрани за неетично поведение. „Едно е да играеш сам в къщи просто за удоволствие, съвсем друго е отборната работа, която си е наистина дисциплина, непрекъснато учене и предимно работа в екип“ – сподели Марио Йорданов, доброволец към ЦЛР „BARAKA“ и ръководител на групата.

Така, според Марио, в подготовката за турнирите играчите добиват качества, изключително присъщи за този вид занимания, а именно: засилване концентрацията и обема на вниманието, подобряване на рефлексите и бързината на реакциите, развиване на интуицията, креативното мислене и творческото въображение. Заедно с това, участниците се учат да се борят и за определени ценности във виртуалните мисии и подобни игри с реален противник, където взаимоотношенията задължително са подчинени и на определени хуманни принципи. И в противовес на популярното схващане, че компютърните игри са безполезни и водят само до зависимост, сегашната победа доказва, че през компютрите, младите хора могат да бъдат ангажирани и в развиващи занимания – с обща цел и общи постижения.

Предстои следващо голямо участие, този път в ANIME Expo – София, през м. март. Това е един от големите турнири в ТОП – 3 за България, поради което включването в него е със задължителна такса за участие. По този повод, младите хора от „Гейм зона“ ще се радват да намерят поддръжници и спонсори за пътуването си, както и да открият подкрепа след IT бизнеса на града.

„Гейм – зона“ се създава през септември 2015 г. , от група млади хора с общи интереси към технологиите и компютърните игри. Поради липса на пространство за игра, фондация „BARAKA“ предоставя помещението и базата си за работа на групата, като участниците не заплащат такси и с тях се работи доброволно. Целта на ЦЛР „BARAKA“ е да бъде в помощ на младежките занимания в свободното време, като се стреми да предоставя алтернатива на липсващите в града от много години насам модерни инициативи, към които от страна на юношите и младите хора наистина да има реален интерес.

IMG_0382

IMG_0376

IMG_0374

IMG_0372

DSCF5044Трябва да влезете за да напишете коментар Вход