Вокална група „Щуротреска“ – с поздрав за лекарите и здравните работници в община Козлодуй

unnamed (5)

Вокална група „Щуротреска“ е сред популярните в страната детски музикални формации, като от самото си създаване преди 15 години, във времето групата печели различни награди – няколко златни медала и много първи места от международни конкурси, сред които: Международен фестивал „Лачени обувки” – гр. Берковица през юни 2007 г.; Международен фестивал „Слънце, радост, красота” – гр. Несебър през  2008 г. и 2009 г.; Първо място и златен медал от Детско – юношески конкурс за музикално изкуство „Орфеева дарба“ – гр. София през 2015 г.; Първо място и златен медал на Международен фестивал „Слънце, радост, красота“ – гр. Несебър, отново през 2015 г. В допълнение към фестивалните си участия, група прави и много самостоятелни концерти, както и различни представяния в общински и регионални празници и събития.

unnamed (4)

На 7 април, в НЧХП „Христо Ботев“ с голям концерт на вокална група „Щуротреска“ бе отбелязан Световния ден на здравето. Концертът е организиран от Център за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс и община  Козлодуй, и е посветен на здравните работници в община Козлодуй.

По този повод, и с идеята, че песента носи заряд и вдъхновение, малките певци от вокалната група представиха богат репертоар от детски песни, като така изразиха и своя своеобразен поздрав към всички „хора в бели престилки“, посветили усилията и професията си в името на живота и здравето.

Споделящи инициативата и гости на концерта бяха: Мая Занева – Председател на Общински съвет –  община Козлодуй; Лиляна Рашкова – Директор дирекция „Хуманитарни дейности“; Лидия Петрова –   Отдел „Образование, социални дейности и младежки политики“ и Виолета Маркова  – „Младежки дейности и детски политики”. От името на Маринела Николова – кмет на Община Козлодуй бяха поднесени букети с цветя, същевременно бяха представени поздравителни адреси, както с признателност към труда и мисията на здравните работници, така и с пожелание към децата  на  вокална група „Щуротреска“ за нови творчески успехи. В този смисъл,  детското изкуство, хуманността на медицинската професия и общинските цели за бъдещето на града намериха своята свързаност и обединяващ фокус  в изпълнената с музика и настроение празнична зала.

По време на концерта, към сцената на „Щуротреска“ се присъединиха театрална трупа „Три-четири“ от детския комплекс в Козлодуй и танцовите състави към ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ от с. Бутан, а специален гост на събитието бе Калоян Вешков – възпитаник на „Щуротреска“, познат от ТВ шоуто „Големите надежди“ и  спечелил вече много музикални призове и престижни награди.

С много обич към малките певци се обърнаха музикалните педагози Галя Цветанова – ръководител на вокалната формация и Здравка Николаева – корепетитор. От своя страна, Таня Спасова – Директор на ЦПЛР – ОДК, поздрави групата и ръководителите за многото награди и отличия през годините, и пожела нови успехи на националната и международна сцена на детското музикално творчество.

unnamed (1)

unnamed (2)

unnamed

Концертът е част от Седмица на детската книга книга и изкуствата за деца, чествана традиционно всяка година в детския комплекс. В рамките на „детската седмица“, преди дни – на 3 април, бе проведена и Четиринадесетата областна изложба на детски рисунки и фотографии, събрала над 350 участника от 33 учебни заведения и школи в област Враца, и спечелила вече популярност не само на областно, но и на национално ниво.

 ЦПЛР – ОДК планира още много и различни участия, като наскоро предстои и премиерата на новата авторската постановка на театрална трупа „Три-четири“, наречена „D.A.B. – Философия на свободата“. Много смях, ирония и парадокси очакват младежката публика, но и не само младежката…

С разбирането, че работата с деца е един непрекъснат процес, директорът на детския комплекс Таня Спасова споделя: „Децата имат вътрешен инстинкт за доверие и свой усет за „правилно и неправилно“. Нашата работа като педагози е, да  разберем именно тази тънка граница и да позволим в детето да се проявят неговата сила и способности,  а това се случва именно в творческия процес. Всъщност, ако нашата цел е да развиваме таланта, ние същевременно  трябва да създаваме такива условия, че  детето да се почувства като автономна и креативна личност  – свободна и най-вече оценявана положително. Затова и групите към комплекса са ориентирани именно към изява на участниците и пълноценно разгръщане на детската личност“.Трябва да влезете за да напишете коментар Вход